В Гърция от днес влизат в сила мерки по споразумение между правителството и търговците за намаляване на цените на основни стоки в магазините. 

Министерството на развитието се споразумя с производители и търговци за намаляване цените на хранителните стоки, които се търсят по време на Великденските пости, съобщава БНР. От днес влиза в сила нова ценова политика в супермаркетите с по-евтини постни храни, както и морски дарове.

Гърците плащат тройно повече за плодове и зеленчуци

В списъка с договорените по-ниски цени влиза халва, салати, замразени морски дарове- риба, калмари и октоподи. Понижиха цените също на ориз, леща, грах, макарони.

Очаква се спад и цените на месото поради намалено търсене по време на постите.

istock
istock

Според опозицията и много от клиентите правителството само фиктивно коригира цените, които остават прекалено високи в сравнение с приходите на потребителите.

По последно проучване 47% от гърците спазват постите в дните на Страстната седмица, а 20% от анкетираните спазват пълен пост преди Великден.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase