Потребителите в Гърция плащат почти три пъти повече от цената на плодовете и зеленчуците, които излизат от полето, като по-голямата част от парите не стигат до производителя. Последният слага в джоба си под формата на печалба, а не приход, сума, съответстваща на едва 8%-9% от крайната потребителска цена, пише Kathimerini.

Защо е това? Освен необходимите междинни звена във веригата за доставки има сиви зони: производителите се оплакват, че често са заложници на изпълнителите, които управляват екипите от работници и може да са тези, които задържат по-голямата част от заплащането вместо работниците, повечето от които са чужденци.

Гърците зареждат евтини стоки от България

Например производствените разходи за килограм салата айсберг в Гърция са 0,50 евро, включително разходите за торове, вода и енергия. Транспортът и опаковането са около 0,20 евро/кг, така че когато производителят продаде продукта на търговеца на едро за 0,90 евро/кг, печалбата му е само 0,20 евро/кг.

istock
istock

След това търговецът на едро продава продукта на търговеца на дребно за 1,25 евро/кг, като маржът на първия е 0,35 евро/кг. Цената на дребно без ДДС е 2,09 евро/кг, като печалбата на търговеца е около 0,84 евро/кг.

И какво плаща потребителят? Между 2,36 и 2,40 евро/кг.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg