Има ли спекула при формиране на цената на млечните продукти и оправдано ли е с 340% да е по-висока цената на млякото от производителя до трапезата ни.

Днешната цена е 1.15 за литър, заяви пред БНТ Николай Гълъбов, който е млекопроизводител от Брезник.

По думите му - основната причина за шоковото разминаване между изкупните цени и тези в магазините са сериозните такси, които се поставят от търговските вериги.

Защо "чуждото" мляко подкопава родното

Той даде пример с цената на кашкавала:

"Ако един продукт, който го виждате на витрината на дадена верига, е 30 лв., сметнете 40% - 12 лв. трябва да отидат за веригата. Тоест, млекопроизводителя или фермера, който има това производство, до него няма да стигне тази цена", посочва Гълъбов.

istock
istock

Лек спад на цената може да се очаква до няколко месеца, каза Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопроизводителите. "Има нелоялни търговки практики обаче", добави още той.

Фермер: Повишението на крайните цени на млякото и млечните продукти е спекулативно

"Големи, изключително големи търговски субекти, тъй наречените големи търговски вериги - те буквално са една шепа - контролират достъпа до пазара на 430 млекопреработвателни предприятия", отчете той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg