Само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържат само овче мляко, останалото се смес- овче с краве мляко. Това показват резултатите от проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направени и финансирани по поръчка на "Сдружение за достъпна и качествена храна".
Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко.
Още една азиатска държава ще прави българско кисело мляко
Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция.
Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, информира Сдружението.
Още в края на миналата година след проведена от Сдружението кръгла маса на тема “Качествени ли са българските млечни продукти ” експерти от ЗДКХ препоръчаха на организациите на бранша да си направят отраслов стандарт, който доброволно да бъде спазван.
![istock](http://m.netinfo.bg/media/images/39893/39893963/orig-orig-sirene.jpg)
Все още се очаква да стане ясно, дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните петте овчи сирена.
13,5 хиляди тона фалшиво сирене продадени в магазините
Сдружението припомня, че използването им не е забранено и е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани надлежно.
“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна .
Според класацията, най-хубавото сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.
Фалшивото сирене наполовина по-евтино от истинското
Сдружение „ За достъпна и качествена храна “ продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.
В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании – извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
4