Вносът на пресни плодове  и зеленчуци у нас продължава да се увеличава, като за осемте месеца на тази година в страната ни са внесени близо 202,5 хиляди тона зеленчуци и почти 255 хил. тона пресни плодове, показват данните на земеделското министерство.

От зеленчуците най-голям е вносът на домати – над 66 хил. тона от януари до август,те  като спрямо същия период на 2022 г. количествата се повишават със 7,2%, а стойността на внесената продукция расте с почти 16 на сто.

Над половината от вносните домати са турски или това са 35,4 хил. тона, а близо 17 хил. тона идват от Гърция. Над два пъти се увеличават количествата домати, които сме внесли от Албания и Унгария за година. Бум се отчита и при вноса от Румъния – с над 10 пъти за година.

Над 32 хил. тона са внесените картофи у нас, като най-големите количества – по над 10 хил. тона идват от Франция и Гърция, като вносът от съседката ни е със 123% по голям спрямо предходната година. Седем пъти нараства и вносът на картофи от Полша, като количествата достигат близо 3 хиляди тона.

Краставици и домати ще поскъпнат през новата година

При краставиците вносът възлиза на 17,67 хил. тона, като за година се повишава с 24,4%, а стойността му расте с 66,4 на сто. най-големите доставки са Гърция – 12,47 хил. тона, като и тук сериозно нарастват количествата от Румъния – 9 пъти и от Испания – два пъти. У нас са внесени и 20,7 хил. тона пипер, като над 14 хил. тона е дошъл от Турция, отчита още земеделското министерство. За година вносът е нараснал с 13,6 на сто, а само този от Турция – с близо 25 на сто.

istock
istock

От плодовете най-голям е вносът на дини – почти 40 хил. тона за периода от януари до август тази година, като спрямо същия период на миналата той е намалял с 15,2 на сто. Половината от доставките на дини идват от Гърция, а над 16 хил. тона са от Турция.

При ябълките преобладава вносът от Полша – почти 12 хил. тона от общо 27,2 хил. тона. Над 7,4 хил. тона са внесените ябълки от Северна Македония, а почти 4 хил. тона от Гърция. Гръцки са и почти 90% от кайсиите и ягодите, внесени у нас, и 80 на сто от прасковите. Почти 90 на сто пък са внесените от Турция череши.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg