Само едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа единствено овче мляко, стана ясно от изследване на Сдружението за достъпна и качествена храна. Заместителят е краве мляко, което е три пъти по-евтино.
 
В "Денят започва" Андрей Велчев от сдружението коментира, че обичайно само при такива разкрития българските производители взимат някакви мерки и временно завишават своето качество.
 
Едно от най-фрапантните нарушения е, че на етикетите никъде не е споменато, че в продукта има заместители, като потребителите разбират за това чак, след като го купят, обясни Велчев.
 
"Радостни сме, че от 50 сигнала, подадени към БАБХ, винаги завършват с констатация, че има някакво нарушение. Епична беше нашата битка с един производител на млечни продукти, който след пет поредни санкции подобри качеството си и вече не продава вода, а мляко".
 
Проверени са петте най-големи производители, за които са получени сигнали и петте най-скъпи сирена. В момента цената за килограм овче сирене е между 30 и 35 лв.
 
"През декември миналата година правихме кръгла маса за качеството на млечните продукти и всички асоциации се обединиха около идеята, че не само трябва да има стандарт, но той трябва и да се спазва и със сигурност признаха са своите грехове, които знаят, че имат".
 
Ако един производител направи компромис, компромис прави и веригата, като го допуска да продава в нея, посочи Велев.
 
"Най-добрата оценка идва от българския потребител, когато наказва с некупуването на един продукт"

Как да познаем дали купуваме истинско овче сирене

От Сдружението за достъпна и качествена храна за втори път са внесли законодателна инициатива за това имената на системните нарушители да могат да се обявяват публично.

istock
istock

"Няколко дни след нашето разкритие имаме жестока критика от потребителите - "какво от това, само ни стряскате". Не, ние искаме нещо да завърши както трябва, парламентарна група по правни въпроси да вземе отношение, да има обществен дебат и най-накрая да има не само черен списък на производителите, а и бял".
 
При европейската практика ако даден продукт не отговаря на етикета, бива унищожен, посочи Андрей Велчев.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg