Комисия за защита на конкуренцията разширява обхвата на проучването за нелоялни търговски практики от страна на големите хранителни вериги при доставката на селскостопански и хранителни продукти.

Обхватът се разширява по отношение на цените на продуктите като се изискват допълнителни данни от производители и доставчици.

Установиха стотици нарушения и нелоялни търговски практики при храните

Целта на проучването е събирането на доказателства относно поведението на големите търговски вериги в отношенията им с техните доставчици.

По-конкретно подобно поведение би могло да се изразява в неправомерното налагане на такси, отстъпки и други търговски условия, които са в ущърб на доставчиците и водят до намаление на доставните цени, от една страна.

От друга страна, следва да се установи дали това се отразява при формирането на крайните цени към потребителите или ползите от наложените условия остават само за търговските вериги, и още повече дали цените на дребно дори се увеличават.

В случай че от събраните информация и доказателства възникнат основателни съмнения за извършени нарушения на ЗЗК, КЗК ще се самосезира, за да санкционира и прекрати неправомерните действия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg