Налице се редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби, както и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите. Не обявяваме война на търговските вериги, но като държава сме задължени да защитим интереса на потребителите. Това коментира служебният заместник министър-председател по икономическите политики Христо Алексиев.

КЗП е направила 471 проверки, при които са установени 452 нарушения, 200 от тях са за нелоялни търговски практики. БАБХ е осъществила 333 инспекции - констатирани са 32 нарушения. НАП е с 340 проверки и 71 съставени акта за нарушения. Алексиев даде заявка, че всички проверки ще продължат, като се очакват и резултати. В ход е и постоянен мониторинг на цените на храните.

Рязко поскъпват дефицитни храни

Служебният заместник министър-председател по икономическите политики обяви, че се подготвят промени в нормативната база, за да може нелоялните практики да бъдат установени в закон и да бъдат забранени. Заедно с това, да може
да се упражнява стриктен контрол.



„Продължаваме с изработване на информационен портал, където потребителите ще могат да подават сигнали”, допълни Алексиев.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев подчерта, че нелоялните търговски практики са предпоставката за изкуствено завишаване на цените.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg