Спекулата и нелоялните практики се дължат на тежък законов дефицит. Подготвяме няколко инициативи в тази насока, които ще предложим на гласуване в НС още в първия му работен ден. Това заяви в студиото на „Събуди се” зам.- министърът на земеделието Тодор Джиков.
 
"Проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги. За съжаление анализът на щаба, който сформирахме към МС за борба с високите цени на храните и спекулата, показва надценки между 50 и 90 процента и то на основни хранителни продукти, които консумираме всеки ден.

Констатирано е и използване на масови нелоялни търговски практики. От 470 проверки за седмица – 451 са тежките нарушения", заяви зам.-министърът.
 
Той подчерта, че е констатирано нарушение и при обявени грамаж на продуктите. „Забелязахме и практика вносни продукти да се етикират като българско производство.  Това на практика говори, че години наред е липсвала институционалност в България и има тежък дефицит на закони – за търговия с храни, контрол, мониторинг, ясна визия и проследяемост от фермата до трапезата. Новият парламент трябва да се заеме от първия ден със законодателство в тази насока”, категоричен е той.

Установиха стотици нарушения и нелоялни търговски практики при храните

По думите на заместник-министъра на земеделието в момента се подготвят мерки в тази насока. „Изгражда се информационен портал към МС, където всяка седмица ще се обявяват цените на основните хранителни продукти на едро. Хранителните вериги, само ако желаят, ще могат също да качват своите цени на дребно. Ние нямаме право, а и не желаем да се намесваме в свободната пазарна икономика.

istock
istock

Но тежкият законов дефицит показва в момента липса на основни лостове и механизми на контрол на тази ситуация”, подчерта Джиков. И допълни, че ще се подготвят и законодателни инициативи, които ще бъдат внесени от МС за приемане още в първия ден на новия парламент.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg