Плащаш за 50-100 грама повече, отколкото получаваш в магазина. Екип на NOVA провери възможно ли е теглото на стоката, изписано на етикета, да е различно от това на кантара.

За това сигнализираха потребители, установили разликата в грамажа при пазаруване в магазина. Така например, банани могат да тежат 300 гр. при измерване на контролната везна, а на касата изненадващо да платим за 380 гр.


Всяка десета везна, с която търговците ни мерят покупките, показва отклонения при проверките. От 5 460 проверени кантара през миналата година се оказва, че 559 ни удрят с грамажа.

При едно от последните пазарувания в магазина Мирослав Калчев забелязва, че измерените на касата плодове са нелогично тежки.

Спипаха неизправни везни за продажба на месо преди Коледа

„Купих си един банан и един грейпфрут. Стори ми се, че са доста големи, за да струват толкова пари, а бяха на промоция”, коментира той. Затова Калчев ги мери вкъщи. Стрелката показва 150 гр. при банана и близо 200 гр. – при грейпфрута. 

istock
istock

„Имаше разминаване с домашния ми кантар с 40-50 гр.”, каза още потърпевшият.

Той решава да започне експеримент в магазина. Първо замерва продукти на кантарите за насипни стоки, а след това и на самата каса. Разминаванията се потвърждават.

„Взимам си един лимон и една глава лук. Едното беше 120 гр., другото – 150 гр. Отивам на касата, нареждам се с другите продукти и питам: „Може ли да ми ги измерите преди да ги маркирате?”. Жената се съгласи. И при двата продукта беше точно 30 грама отгоре”, посочва Мирослав Калчев.

Лъжат ли ни в кантара на пазарите

Екип на NOVA влиза в ролята на таен клиент и със скрита камера проверява мамят ли ни търговците с теглото на стоките.

От щанда с плодове и зеленчуци взимаме мрежичка с мандарини. Изписаното тегло на етикета е 1284 гр. Сравняваме като измерваме на контролния кантар в магазина. Везната показва 1248 гр. - с 36 гр по-малко от това, за което ще платим на касата. Разминаване има и при теглото на ябълките.

istock
istock

Подаваме сигнал и до контролните органи. Оказва се обаче, че законът не следи кантарите, на които потребителите сами измерват продуктите в магазина, а само тези, след които следва плащане. И така търговецът се измъква от санкция.

„Към контролните везни няма изисквания за измерванията и не е задължителна тяхната последваща проверка”, коментира Райна Цекова от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg