222 търговски обекта, в които се предлагат за продажба месо и месни продукти, са инспектирани от служители на Главна дирекция „Метрологичен надзор“ (ГД МН) на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Инспекциите в навечерието на настъпващите Коледни и новогодишни празници са извършени на територията на цялата страна.

Обект на проверките са специализирани магазини за месо, както и щандове за продажба на месо и месни продукти в супермаркети и в големи търговски вериги, съобщиха от агенцията.

Инспекторите на ДАМТН са проверили за техническа изправност, правилна употреба и съответствие със законовите изисквания общо 301 бр. везни, използвани за пряка продажба на месо и месни продукти.

Даваме най-много за храна в целия ЕС

За 11 от тях (3,6 % от проверените), е установено несъответствие със законовите изисквания. Тези везни не са преминали изискуемата ежегодна последваща проверка за средства за измерване в употреба, която се удостоверява с определените за целта знаци.

istock
istock

Несъответстващите везни са спрени от употреба до привеждането им в съответствие с изискванията към тях.

На използвалите ги търговци са издадени 8 бр. протокола със задължителни предписания. Съставени са и 8 акта за установяване на административни нарушения на Закона за измерванията. При проверките не е установено използването на везни, неразрешени за измервания.

Опасно ли е да си купим домашен суджук по интернет

Анализът на резултатите от проверките в края на 2019г. сочи, че сравнително ниският процент на установените преди Коледа нарушения се дължи на системната и целенасочена превантивна дейност на инспекторите от ДАМТН през цялата година.

От 1 януари 2019г. до 30 ноември 2019 г., служители на ГД МН на ДАМТН са извършили проверки в общо 3518 търговски обекта, на пазари и борси на територията на цялата страна.

Месо от болни коне продавано в магазините като говеждо

istock
istock

Инспектирани са общо 5036 везни. За 536 бр. от тях (11 %) e установено, че не отговарят на законовите изисквания.

92 бр. от тях са били неразрешени за търговска употреба, 440 бр. са били без знаци от извършена последваща проверка на средства за измерване в употреба, а 6 бр. са били технически неизправни.

Несъответстващите везни са спрени от употреба с 290 съставени на търговците протоколи за задължителни предписания. За установените нарушения са съставени 423 бр. актове за установяване на административни нарушения на Закона за измерванията. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg