Търговските вериги задържат доставните цени на храните в България и принуждават българските доставчици да работят под себестойност.

Това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева по Фокус.
 
По думите й това е порочна практика, тъй като цените на храните, които се предлагат в съответните търговски обекти, са се покачили, това обаче не важи за доставните цени.
 
„Тази тревожна тенденция беше завъртяна преди 7-8 години, когато се приеха изменения в Закона за защита на конкуренцията, които се отразиха в Закона за храните, но нелоялната търговска практика в момента е в своя пик.

Откриха фалшиви биохрани в магазините

Търговската верига има право да промени от утре цената на доставчика, но доставчикът е задължен в рамките на два месеца при форсмажорни обстоятелства да извести своята нова себестойност без да знае дали търговецът ще приеме тази промяна.
 

istock
istock

В момента, в който светът говори за сериозна рецесия, различна от кризата през 2009 година, в момент, в който се структурира бюджетът на новия програмен период на ЕС, в България се провеждат и активират практики, които са характерни за третия свят. Решението е в засилването на контрола”, обясни експертът.
 
Мариана Кукушева допълни, че в последната стопанска година се наблюдава увеличение на цената на зърното, като това неминуемо ще се отрази и върху цената на крайните продукти в страната.
 
„Цената на зърното е такава, каквато е готов да определи борсовият клиент. С оглед на това национални цени в тази посока не могат да съществуват.
 

istock
istock

И когато трендът на основната суровина е трайно покачване, няма как да очакваме, че това дълго време може да бъде задържано върху цената на крайния продукт.

Слагат БДС и на ръжения и пълнозърнестия хляб

Има още един фактор, който силно влияе върху себестойността на продукцията, която се създава в България, това е вярната политика в посока увеличаване на доходите. Компонентната човешки труд в себестойността на хляба в момента наближава 35 - 40 процента.

Недостигът на кадри и на желаещи да работят при нас е огромен. Същата компонента се изразява процентно в себестойността на хляба и цената на брашното“, каза още Мариана Кукушева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg