Нови правила за търговия с храни в интернет вече е в сила. Наредба № 12 от 18 ноември 2021 г. за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние беше обнародвана в Държавен вестник в края на ноември и влиза в сила един месец след това.

Тя предвижда бизнес операторите, които продават храни от разстояние да бъдат регистрирани по надлежен ред, както и да има контрол върху превозните средства в системата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

При доставката  на храните, освен специални коли, могат да се използват и мотоциклети, мотопеди, индивидуални електрически превозни средства и велосипеди, тези превозни средства се обявяват от бизнес оператора в процедурата по регистрация на обект по чл. 26 от Закона за храните.

Храни могат да се купуват чрез интернет, телефон, пощенска кутия, като доставките освен лично, ще могат да се извършват и чрез куриер, но и тази услуга ще трябва да отговаря на изискванията на Закона за храните.
 
Според наредбата инспекторите на БАБХ ще трябва да се идентифицират, когато искат да правят официален контрол на бизнес оператора.

В случаите на вземане на проби за лабораторни изпитвания в процеса на разследване на съмнение за разпространение на храни чрез търговия от разстояние, които не са безопасни или са обект на измама, и/или бизнес операторът не е идентифициран, пробите са за сметка на официалния контрол и се вземат чрез поръчка през средство за комуникация от разстояние, без да се уведомява предварително бизнес операторът.

istock
istock

При констатиране на несъответствия с нормативните изисквания при извършване на дейност от доставчик на услуги, установен на територията на друга държава членка, органите на БАБХ подават уведомления чрез системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF).

Вадят от анонимност онлайн продавача

При осъществяване на официален контрол на търговия с храни от разстояние БАБХ може да иска съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи, Агенция „Митници“ и Комисията за защита на потребителите, се казва още в наредбата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg