Реколтата от пчелен мед в района на Смолян е по-слаба заради климатичните аномалии през това лято, информира Атанас Костадинов, председател на местното сдружение „Родопска пчела“.

Цените на пчелния мед на пазара остават около миналогодишните стойности, според Надежда Митева от „Пчелна ферма Митеви“, отличена с приза „Пчелар № 1 на България за 2022“. 

Има ли нередности в меда по пазарите

Средно шест -седем кг от кошер са добивите на смолянските пчелари тази година. Намалението в реколтата според Надежда Митева е обяснимо, след като годината бе изключително странна в климатично отношение.

Всяка рязка промяна на климата се отразява като стрес за пчелите, обяснява Митева. Независимо от ограничените количества, повишение на цените на меда не са наблюдава.

istock
istock


Част от пчеларите се ориентират към предлагане на стоката директно на пазара, тъй като големи прекупвачи на мед не изкупуват или намаляват цените. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg