Месото винаги присъства в менюто в много части на света, както се вижда, когато се състави карта на консумацията на месо по държави. Как се различават страните по отношение на количеството и вида месо, което консумират, показват данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), публикувани в бюлетина на Асоциация на месопреработвателите в България.

Според тях най-много говеждо месо на глава от населението се консумира в Аржентина - 46,9 кг, свинско месо – 55,2 кг в Хонконг, овче и козе месо - 66, 3 кг в Монголия, птиче месо – 74,7 кг в Сейнт Винсент и Гренадини. Десетте страни в света с най-голяма консумация на месо (вкл. риба, морски дарове, заешко, камилско, конско и дивечово месо) общо на глава от населението са: Хонконг – 202,1 кг, Исландия – 180,9 кг, Макао – 176,9 кг, Република Науру – 156,2 кг, САЩ – 151,4 кг, Португалия – 150,2 кг, Австралия – 145,6 кг, Испания -142,7кг, Антигуа и Барбуда – 136,2 кг и Самоа – 135,9 кг.

Къде се намира България на картата?

 В България се консумира най-много свинско месо: 30.0 кг на глава от населението, следва пилешко месо: 21.5 кг, риба: 7.4 кг, телешко/говеждо 3.5 кг и овче/ козе: 2.0 кг.

АМБ
АМБ

През първата половина на 2023 г. производството на свинско месо в ЕС е намаляло с -8,6 %. Най-голямото намаление е регистрирано в Германия (-210 000 тона или -9,4 %), Дания (-180 000 тона или -21,5 %) и Испания (-150 000 тона или -5,8 %). Това ниско предлагане в ЕС води до рекордно високи цени на вътрешния пазар, показва анализ на  agriculture.ec.europa.eu.

От юли насам обаче цените на производител в ЕС започнаха да показват признаци на спад. Тъй като цените на фуражите намаляват, а маржовете остават положителни, през втората половина на годината се очаква увеличаване на теглото на кланичните трупове.

Българите са на последно място в ЕС по възможност за нормално хранене

Като цяло през 2023 г. се очаква спад на производството от -6,6 %. В същото време търсенето в ЕС остава стабилно, но предвид намаленото предлагане се очаква спад в потреблението на глава от населението в ЕС (-5%, до 30,4 кг). Освен намаленото предлагане, важна роля играят и съображенията на потребителите относно повишаването на цените, което води до намаляване на консумацията на свинско месо или до преминаване към други видове месо. По-специално консумацията на свинско месо често се намалява в полза на птичето месо. Ако предлагането леко се възстанови и така увеличената наличност може да отпуши още повече цените на производител, през 2024 г. може да се появи малко увеличение на потреблението на глава от населението като реакция на това.

istock
istock

Очаква се потреблението на месо на глава от населението в ЕС да намалее с 1,5% през 2023 г. поради инфлацията на цените и по-малкото предлагане на пазара. Производството на говеждо месо в ЕС се очаква да намалее допълнително през 2023 г. с -3,1 %, главно поради структурната корекция в сектора на говеждото и млечното месо и ниските маржове.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg