„Искам да приветствам всяка мярка в ситуацията на такава криза, защото малко или много тя ще допринесе до някакви позитиви за производителите. Искрено се надявам тази мярка да се даде ефект върху поощрението на кланиците да не внасят агнета, евентуално, за да се колят и да се продават в търговската мрежа, а да купуват директно от българските фирми“.

Това каза за БНР Симеон Караколев - председател на Националната овцевъдна асоциация, по повод съобщенията, че ДФЗ отпуска до 3.5 млн. лв на кланиците, за да могат да реагират адекватно на ситуацията с коронавируса и да работят приоритетно с българско месо, което да стига до търговската мрежа:

Ще има ли повече родна продукция по магазините

„В ситуацията, в която сме, и евентуално очаквания спад на потребление, тази мярка е добре е формулирана. Добре е за кланиците. Не казвам, че е много, но все пак това е някаква подкрепа от страна на държавата. Това защитава и фермерите, защото ние сме свидетели от последните години как цената в последните дни преди кампанията се свива доста под 5 лв. Тук има защитна цена. Кланиците могат да се възползват (от помощта б.р), само ако те не свалят изкупната цена под 5 лв за килограм. А това, че има фермери, които продават от фермите, е добре дошло, защото те продават на малко по-висока от тази цена“.

Притесненията на бранша са, че заради пандемията не работят хотелите и ресторантите, а традиционно те са потребявали „поне 30% от агнешкото по празниците Великден и Гергьовден“:

„От друга страна са и тези ограничения по КПП-тата. Това по всякакъв начин би осуетило хората да отидат и евентуално да може да си купят месо от фермите“.


Статистиката на овцевъдите от предишни години показва, че големите вериги потребяват за празниците „около 50 - 70 000 агнета, не повече. Останалите са в малките месарски магазини, в по-малките магазини и директно от фермите. Може би половината от животните, да не кажем и повече, се пазаруват директно от фермите. Сега това ще бъде дискомфортно. Не знам доколко ще бъде проблем, но със сигурност няма да бъде много лесно“.

Складове продавали развалено месо

Караколев припомни, че преди година Асоциацията е сигнализирала, че голяма търговска верига внася у нас евтино агнешко без нужните маркировки. Тази година същата верига отново постъпва така. Затова браншовиците са сигнализирали министър Танева с апел: “Нека да говори с всички вериги в Българи. В ситуацията на криза всички трябва да се подкрепяме“.

„Има издадена вече такава заповед - за абсолютно стриктен контрол. Дори сме готови, ако това месо влезе в търговската мрежа, по същия начин както и миналата година - с абсолютно неясна маркировка – ние ще уведомим прокуратурата“.

Прогнозни цени на агнешкото по Великден

„Цените са между 6 и 7 лв. за кг живо тегло. Зависи от количествата. Според мен, в магазинната мрежа цените ще варират около 15 до 16 лв. За цяло агне, според мен, няма да има по-големи от тези цени“.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg