Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя идеята за повече български стоки в големите вериги магазини. Това заяви пред NOVA Теодор Дечев от асоциацията.

„Това не е идея, която се е появила вчера. Това са въпроси, които се обсъждат от години. Тези мерки трябва да се прилагат и в мирно време, защото някои казват, че икономиката е като във военно време. Това са неща, които не могат да продължат само до края на извънредното положение. Мерките трябва да бъдат дългосрочни, а някои - почти вечни", допълни Дечев.

Ще има ли агнешко на трапезата ни по Великден

По думите му някои от предлаганите мерки се прилагат и в други държави от години. Той допълни, че с предложението за повече български стоки в магазините може да се спекулира и да се твърди, че потиска пазарните механизми.

„Тук не се иска забрана да се продават стоки от небългарски произход. Тук просто се иска определена гаранция за българските. Има цял отрасъл, който е пропуснат в постановлението – риба, аквакултури и т.н.", каза още Дечев.


Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, ако един оператор иска да работи в определена държава, той трябва да се съобразява с нейното законодателство.

„Млечният бранш като никога е повече от единен и поздравяват министър Танева за нейната позиция“, каза Зоров и определи животновъдният бранш като болен пациент, който е сложен на обдишване и ще умре, ако не му бъде оказана помощ до дни.

Ще задължат ли веригите да продават български храни

Бойко Синапов от Обединени български животновъди обясни, че той и колегите им от бранша не са съгласни да излязат и на паркингите на магазините и там да предлагат стоките си. „Може би сега е моментът да защитим българския производител. По този начин ще защитим и българския производител“, категоричен бе Синапов.

"От 10 години ние искаме да има обособени щандове за българско производство по веригите. Всеки производител да си излезе на пазара с неговото лого, а не в един кашон. За да знаят потребителите от кого точно да си купят", заяви Атанаска Бялкова, Сдружение на оранжерийните производители.

Тя е категорична, че големите търговски вериги трябва да започнат да пазаруват от всички български производители. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg