Реколтата от слънчоглед в Добричкия регион, който е сред най-големите производители на маслодайната култура в България, е добра, но няма да коригира цената на поскъпващото олио, заяви за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

По думите й около 95 на сто от близо 870 000 декара слънчогледови масиви в областта вече са ожънати при среден добив около 310 килограма.

Тон слънчоглед сега се изкупува по 1030 лева при 1200 лева в началото на годината за старата реколта, която заради сушата не достигна и се наложи внос на семе, каза Жекова.

Ще поскъпне ли още олиото

Председателят на браншовата организация добави, че в края на жътвената кампания има голямо предлагане на слънчоглед, но цената на олиото зависи от много други разходи - най-вече от поскъпващия газ и промишления ток.

istock
istock

Полетата с рапица, които се засяха през август в Добруджа, при липсата на дъждове не се развиват добре и също дават някаква тенденция на пазара на олио, добави браншовикът.

Според председателя на браншовия съюз производството на слънчоглед ще "усети" през пролетната кампания догодина поскъпването на торове, препарати, горива. При заявките за семена вече се обявяват нови цени, каза Жекова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg