Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина заради лошата реколта от 2020 година. Възходящ тренд на цената се наблюдава от август насам - имаше първо покачване до 2,80-3,00 лв., последва още едно поскъпване с 15-20 ст. и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро.

Това обясни пред БНТ Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По думите му на международните борси се наблюдава "денивелация близо 1 000 долара, което никак не е малко".
 
"Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта", отново подчерта той.
 
Според него се очаква още един постъпателен тред, но поскъпването няма да е значително заради прогнозите за доста добра реколта.

Къде у нас храната е най-скъпа

В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов отбеляза, че през последните 2 години при всички видове консуматори на земеделска продукция с цел преработка цената на труда рязко се е покачила.
 

istock
istock

"На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна", обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нараснали с повече от 70%.
 
За поредна година се отчитаме, че по време на празниците пазарът остана спокоен, което сочи, че "става все по-нормален пазар", продължи Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg