Яйцата са с най-голям ръст в цените за последната година. От миналия януари досега на едро те са поскъпнали почти двойно, показват първите данни на Комисията по стоковите борси и тържищата. Това е повече от скока при олиото - продуктът, който през миналата година достигна рекордни нива и дори за кратко изчезна от търговската мрежа.

Кои храни поскъпнаха най-много през последната година и накъде ще вървят цените на основните продукти през следващите месеци отговор потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
 
Цените на основните продукти  - този и миналия януари - сравняваме в София и в Монтана. Още в първите дни на годината Лилия Асенова вижда сериозна разлика, когато пълни количката за трапезата. С нея пазаруваме в голям столичен магазин.
 
„Всичко е повече от 50% нагоре. Ако съм пазарувала тази кошница в момента и съм давала 30 лв. през миналата година, сега давам 80 лв. или 90 лв., независимо какво има вътре”, споделя потребителят.

Какво ще се случи с инфлацията у нас

След това отиваме в Монтана. Там пазаруваме в по-малък квартален магазин с помощта на Петрана Александрова.
 
„Всичко е двойно. Едно яйце беше 28-30 ст., сега е поне 50, на места 60 ст.”, каза жената.
 

istock
istock

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 основни продукта, по борсите е поскъпнала с цели 20 лв. – от 89 лв. миналия януари до 109 лв. – в началото на тази година, показват данните на комисията, която следи пазара на едро.
 
Ако към основните продукти добавим  колбасите, детските пюрета и др. по-луксозни храни – ръстът е доста по-голям. И потребителската кошница от 100 продукта от началото на 2021 г. досега е поскъпнала с почти 52%, показват данните на комисията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg