Поредно рязко поскъпване на основните храни от началото на октомври. Само за три седмици продукти повишиха цените си по борсите с цели 3%. Като рекорден е ръстът при захарта, която вече мина 3 лв. за килограм, и при млечните продукти, където виждаме и цени от 35 лв. за килограм кашкавал. За да проверим колко ни струват основните продукти, които влизат в потребителската кошница – у нас и в останалите европейски страни – ще сравним цените в България с тези в четири европейски държави, посочва NOVA.

Каква е крайната сметка?

Още в първите дни на октомври Атанас Христозов сериозно усеща разликата на касата в магазина. "При всички стоки има ръст. За 4 домата и 5 краставици платихме 15 лв., което е значително увеличение. С 50 лв. в магазина почти нищо не можеш да си купиш на фона на миналата година”, каза мъжът.

Олиото отново гони 5 лева

Рязък ръст на щанда в последните 2-3 седмици, отчитат и търговците.

istock
istock

„Това идва от нашите производители, за съжаление явно техните разходи за производство задължително трябва да включат нови цени, защото няма да могат да се издържат”, обясни Ана Ненкова, управител на хранителен магазин.

Да отидем на пазар у нас и в други страни с екип на NOVA. Пазаруваме едновременно по общ списък с 20 от топ продуктите, които купуваме всяка седмица: в равни количества и еднакви марки. В листа ни влизат сезонни плодове и зеленчуци, млечни продукти, свинско и пилешко месо, както и основни храни като: захар, ориз, брашно и олио. Добавяме и литър безалкохолна напитка, пакет бисквити и течен шоколад. И сравняваме цените на щандовете в търговските вериги у нас и в Гърция, Великобритания, Белгия и Франция.

Кои стоки ще поскъпнат най-много с приемане на еврото

Започваме пазаруването в България. Избираме популярна търговска верига. Купуваме домати на промоция за 3.19 лв. За килограм краставици плащаме 2.99 лв., бананите струват 3.79 лв, а захар намираме за 2.59 лв. Литър олио се продава за 4.79 лв., а килограм сирене минава 26 лв. 200 гр течен шоколад струва малко над 5 лв., а литър безалкохолна напитка – 1.18 лв. Равносметката: у нас пазарът от списъка с 20 продукта излезе малко над 100 лв.

istock
istock

Следващата ни спирка е Франция. За последната година там най-драстично са поскъпнали продуктите от животински произход – при месото най-голямо увеличение се отчита при пилешкото. Зеленчуците там са почти два пъти по-скъпи от тези на рафтовете у нас, показва пазарът ни. Килограм домати струва 3.50 евро, а килограм краставици – около 3 евро. Месото и млечните продукти обаче са по-евтини. По-ниски са цените и на течният шоколад. За олио и брашно плащаме еднакво на касата. За продуктите от списъка тук плащаме: малко над 60 евро или 118.5 лв. 

Проверяват магазините за намаленията на цените

След това отиваме на пазар в Белгия. Столицата на Европа не е евтино място за живеене, но сравнено със съседни държави тук все пак е малко по-евтино и се нарежда в средата на Европа. И там спрямо пазарът в София - повече плащаме за повечето плодове и зеленчуци. По-евтино обаче ни излизат бананите, млечните продукти и свинското. А при олиото, брашното и захарта разликите в цените са минимални с тези у нас. На касата тук за 20-те продукта плащаме малко над 50 евро – или 98 лева и 50 стотинки.

istock
istock

Четвърта спирка в седмичния ни пазар е Обединеното кралство. Отново купуваме същите плодове, зеленчуци и основни продукти. Но на финала на пазара - сметка е с над 30 % по-ниска от тази при пазара у нас: 30.9 паунда или 69.5 лв. въпреки ръта на цените и на острова.


На финала на пазаруването отиваме при съседите. В Гърция същите продукти купуваме за 47 евро – или 92 лв.

България е сред страните от ЕС с висока инфлация, показват последните данни на Евростат. Животът у нас е поскъпнал средно с 19 %, но ръстът при храните е по-голям – цели 25 на сто. За сравнение средно инфлацията в Европа е 11.8 %. Най-много животът е поскъпнал в Естония, Латвия и Литва, а най-малко – във Франция и Гърция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg