С 10% е намаляло производството на сурово мляко у нас през летните месеци , очаква се през есента заради тежката икономическа ситуация, фермерите масово да започнат да колят животните, които не могат да изхранват, алармират от Националния съюз на говедовъдите в България.

"Повече от 10%е спадът на произведеното и реализираното сурово мляко за юни и юли. Ще излезе тежката информация за август и септември. Повечето животновъди, след като приключи задължителното задържане – т.е. датата за която са задължени, след като са декларирани животните, за да могат да си получат подпомагането, ще са закарали след 2 септември животните за масово унищожаване, защото не могат да работят на загуба", обясни председателят на Съюза на говедовъдите Димитър Зоров.

Минахме на имитация на сирене

Той предупреди, че има реален риск у нас скоро да няма българско мляко, сирене и месо.

istock
istock

"Изчисли държавата, че един литър мляко е между 1,35 лв. и 1,51 лв. и не си мръдна пръста. А като остане България без млечни продукти, без местни собствено производство, какво ще стане? Кой ще носи тази отговорност?"

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg