Великденската трапеза на потребителите щеше да струва пак толкова дори и да нямаше пандемия от коронавирус, защото пазарът сам намира в равновесната стойност. Това съобщи пред БНТ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Относно реколтата от зърно тази година Танева съобщи, че няма да има проблем заради засушаването тази пролет, има подадени 235 заявления за щети, а за суша - само едно заявление за житен блок от Варна. Най-големия процент щета от общите площи е при рапицата, като загубите там са в размер на очаквани 0.8%.

При кайсиевите насаждения са най-големите пропадания на площи - на практика 31% от насажденията са унищожени заради измръзване, допълни министър Танева.

Хванаха ядки, съдържащи цианид

На въпрос относно розопроизовдителите, които демонстративно изкореняват розови масиви с маслодайни рози в знак на недоволство заради ниската изкупна цена, трудния достъп на работници до нивите, както и заявките на розоварните, че ще изкупят 1/3 от продукцията тази година, Танева съобщи, че розобер все пак ще има.

istock
istock

"Водим разговор с браншовите организации, преработватели и производители на розово масло. Розобер ще има. Реколтата трябва да се обере. Ще се осигури достъп на работната ръка до реколтата. Всички производители ще бъдат обезщетени. До края на май се надяваме, че ще имаме яснота как да програмираме тази мярка. Това ще се случи след реколтната година, за да е ясно какви за загубите, да се проследи статистиката".

Розопроизводители очакват масови фалити

Розопроизводители протестират заради ниските изкупни цени - килограм цвят се изкупува за около 1.30 лв., като себестойността му според производители, е около 2.20 - 2.30 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg