Все още има продажби на агнешко месо на открито по сергии. Това каза по NOVANEWS изпълнителният директор на Българска национална асоциация „Активни потребители” Богомил Николов.

„Специфичното при агнешкото у нас е, че не се консумира постоянно. За съжаление само с поглед потребителите трудно могат да разпознаят нередности, затова тук се разчита на контролните органи. По отношение на яйцата е важно да се внимава къде точно в търговския обект са позиционирани те. Това е стока, която може да стои на открито, но на температура около 18-19 градуса”, обясни той.

Драстично повишаване на цените преди великденските празници

По думите му контролните кампании на институциите трябва да са постоянна и ежедневна дейност.

„Така сме свикнали обаче и, когато научим, че ще има проверка, се успокояваме. Най-добрият контрольор на пазара обаче сме ние потребителите. Като че ли по празници нямаме толкова време, бързаме и често тогава допускаме грешки. Имаме твърде много очаквания към контролните органи, вместо да се опитаме да бъде по-внимателни”, каза още Николов.

Според него не може да се говори за спекула в цените, след като няма обявен таван.

Kолко ще струва Великденската трапеза

„Докато цените са свободни за спекула не можем да говорим, а само за неочаквано и неприемливо покачване на цените”, допълни той.

Междувременно проверките на БАБХ продължават в цялата страната.

„Агнешкото, което проверихме е с български произход. Това се разпознава по цвета на печата- синият е за български произход”, обясни д-р Георги Томов от БАХБ след проверка на търговски обект в Благоевград.

Няколко са и факторите, чрез които можем да разпознаем дали предлаганото месо е свежо. Важно е да следи за неговия цвят и липса на миризма.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg