Цената на агнешкото месо в магазинната мрежа не трябва да надхвърля 22 лева, в противен случай е спекула, казва Бойко Синапов, председател на Асоциацията на обединените български животновъди.


В региона на Кюстендил фермери и продавачи в месарници твърдят, че купувачи са капарирали агнешко още преди месеци, заради стремглаво нарастващите цени или са си купили в аванс месо седмици преди Великден, което стои във фризера.

Драстично повишаване на цените преди великденските празници

Цената на килограм живо тегло е 10 лева, 20-22 лева струва месото в местните магазини.

Няма агнета, казва животновъд от дупнишкото село Дяково, който алармира за намаляващия брой животни. По думите му килограм живо тегло върви по 9-10 лева.


Фермерът от граничното село Горановци Николай Джонев има около 200 овце. Потвърждава, че в Кюстендилско стадата са намалели драстично, а отглеждащите овце се броят на пръсти.

Цената на агнешкото достига 25 лв. за килограм

"Това е стока, която се търси целогодишно – хората търсят за курбани, за сватби. Цената я държа същата, даваме на 10 лева живо тегло – това е съвсем нормално."

По-евтино е агнешкото от Северна Македония или в Босилеградско, Сърбия, където цената е наполовина, но е трудно да се внесе, защото действат забрани на граничните пунктове. Не са отпаднали и ограниченията срещу Covid, което намалява броят на пътуващите, коментират митничари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg