Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас.

Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум "България - инвестиционна среда", в който са участвали над 150 представители на турски компании, съобщиха от ведомството.

Събитието е част от посещението на представители на Световния турски бизнес съвет (DTIK) в страната ни и бизнесмени от секторите машиностроене, транспорт и логистика, електроника, електротехника, автомобилостроене, туризъм и др.

Внимавайте при сделки с турски и румънски фирми

Икономическият министър е подчертал предимствата на България като инвестиционна дестинация и е посочил, че в последните години се отбелязва стабилен икономически ръст, както и че страната ни е лидер в региона по финансова стабилност, макроикономическо развитие и състояние на кредитния рейтинг.

"България е сред страните с най-ниски данъчни ставки в Европа и се отличава с най-ниските оперативни разходи в ЕС", е изтъкнал той и е допълнил, че активно се работи развитието на индустриалните зони в цялата страна и инвестиране в образованието.

По думите му отчита се ръст на износа и на Брутния вътрешен продукт, а стоките които се изнасят от страната, са с висока добавена стойност, което подобрява конкурентоспособността на икономиката.

Почивката в Турция поскъпва

istock
istock

Съществува потенциал за привличане на инвестиции в области, в които имаме конкурентни предимства като производство на части и компоненти за водещи световни производители на автомобили, иновации, информационни технологии и телекомуникации, машиностроене, електроника и електротехника, химическа и фармацевтична промишленост, както и проекти за изграждане и модернизиране на транспортната инфраструктура, е допълнил Караниколов.

Световният турски бизнес съвет (DTIK) е основан на 26 декември 2007 г. като част от Съвета за външноикономически връзки (DЕIK), се напомня в прессъобщението.

DTIK има за цел да обедини всички малки и разпръснати мрежи на турски предприемачи и успешни турски професионалисти, които са постигнали достатъчно високо ниво и достъп до процесите за взимане на решения в големи международни компании в чужбина.
 

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg