„2020 година ще бъде същата като 2019-а, най-вероятно и по-лоша“, заяви финансистът Константин Проданов относно Бюджет 2020.
 
„Поредната загубена година на пропилените възможности, година, в която ще намалеем още, за пореден път, с 50 хил. души като нация.

Това просто ще ни доближи до момента, в който просто ще престанем да съществуваме като такава“, коментира той по БНР.
 
Според него политиката на увеличаване на доходите трябва да продължи. Той посочи къде вижда проблем:
 
„По-големият проблем за мен обаче е, че първо сумите, които се отделят, не са достатъчно големи. Същото е и по въпроса с пенсиите“.

Идват недобри времена за икономиката

Финансистът подчерта, че България е една от страните в ЕС с най-ниска преразпределителна роля на бюджета:
 
„У нас има мегдан за по-активна роля на държавата и то особено по отношение както на социалната политика и ръста на доходите, но най-вече по отношение на инвестиционната политика“.
 

istock
istock

Проданов отбеляза още, че сме на едно от последните места по средства, които се заделят от държавата и бизнеса за високотехнологични иновации. Това отсъства както в досегашните бюджети, така и в този, посочи той.
 
„Бюджетът би могъл да бъде балансиран и без да се предвижда дефицит, ако се въведе например прогресивно данъчно облагане за тези, които могат да си го позволят.

Ние сме единствената държава в ЕС и една от малкото в света, в които има плосък данък без необлагаем минимум“, коментира финансистът и обясни:

ИПИ: Една пета от подоходното облагане да остава в общините

„През данъчната политика – като се прехвърли бремето малко повече към тези, които могат да си го позволят, пак бихме могли да постигнем балансиран бюджет. За мен балансираният бюджет не трябва да бъде някаква обсесия и не трябва да се хвалим с него“.
 
Според Константин Проданов липсва основната визия за това каква икономика и каква държава искаме да имаме.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg