Военният конфликт между Русия и Украйна е оказал влияние върху дейността на повече от 60% от българските фирми, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Германия е най-желаният бизнес партньор у нас, следвана от Турция.

Ще се отразят ли икономическите санкции срещу Русия и на България

Според експресното анкетно проучване на бизнес организацията Германия е предпочитан партньор от повече от половината български фирми, Турция посочват повече от една трета, а третото място си разделят Полша и Румъния с 29% от анкетираните. Следват Франция, Италия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).


С всяка една от посочените страни данните показват ръст в обема на износа, като най-голям е този с Румъния.

Тази година Китай е класиран по-назад независимо от увеличението в стокообмена, като износът нараства с повече от 20 процента, а вносът с 35 на сто.

Искат мярката 60/40 за хотелите да се удължи или да стане 80/20

Българският бизнес търси партньорство в областта на строителството, услугите, транспорта и логистиката, търговията и металургията, като очаква отпадането на ограниченията за пътуванията за реализиране на по-успешни сделки.

Едва 7% са на мнение, че онлайн срещите могат успешно да заменят бизнес пътуванията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg