Таванът на помощите, които отпуска държавата на небитовите потребители заради високите цени на електроенергията, ще бъде увеличен за април от 250 на 300 лева за мегаватчас. Това е предложението на Министерството на енергетиката за гласуване в МС, направено след широк кръг консултации с всички заинтересовани страни - бизнеса, Министерството на финансите, КЕВР и други, съобщиха от ведомството.

По-рано през седмицата правителството обяви, че компенсирането на бизнеса ще продължи и през април. Схемата за подпомагане остава същата - 75 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за април и базовата цена от 185,59 лева за мегаватчас (средна цена базов товар на пазар "ден напред" на БНЕБ за юли 2021 г.).

От помощта ще могат да се възползват всички около 633 000 небитови потребители, които се снабдяват с електроенергия от свободния пазар, допълват от министерството.

Компенсации за бизнеса заради тока и през април

Продължаването на компенсациите и през април, както и увеличаването на тавана на помощта са част от мерките, с които правителството адресира последиците от безпрецедентния ръст на електроенергийните цени и има за цел да намали инфлационния натиск върху потребителите.  

istock
istock

Държавата и бизнесът се договориха до края на март да бъде сформирана работна група между заинтересованите страни, която в едномесечен срок да предложи средносрочни и дългосрочни решения за прогнозируемост на пазара на електроенергия в страната. 

Над 10% от доходите ни отиват за енергия

Програмите за компенсиране на потребителите заради високите енергийни цени започнаха през октомври 2021 г., припомнят от енергийното ведомство. Постепенно в тях бяха включени различни типове клиенти - индустрията, мрежовите оператори заради технологичните им разходи, както и потребителите на природен газ. Очаква се изплатените суми само за електроенергия до края на март да надхвърлят 1,4 млрд. лева: 450 млн. лв. за октомври и ноември, 458 млн. лв. за декември и януари и 525 млн. лв. за февруари и март, се посочва в съобщението.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg