Няма риск за изплащането на социалните помощи и на пенсиите да края на годината. От парите на държавния резерв 3.3 млрд. лева са на Сребърния фонд и не сме си позволили да вземем една стотинка от тях. Това заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в парламента.

Всичко останало са средства, които временно могат да бъдат използвани за покриване на разходи на бюджета, допълни той. По предварителни данни бюджетното салдо към края на март е с дефицит от 619 милиона лева - 0,5 на сто от БВП, каза още Ананиев. Той посочи, че събираемостта на данъците е добра и е възможно към края на април бюджетното салдо да се балансира.
 
Салдото в края на април ще е на плюс или на минус 100 милиона лева, прогнозира още Ананиев. Всяко първо тримесечие пред последните години е трудно и бюджетното салдо е отрицателно, посочи той.

По думите му при добра данъчна събираемост няма да се налага актуализация на бюджета. Пълни данни за изпълнението на Консолидираната фискална програма за първото тримесечие и предварителни за първите четири месеца ще има в края на следващата седмица, каза Ананиев.

Резервните пари за пенсии се увеличават

Приходите по КФП към края на март са 11 348 100 000 лв., което е 23,8 на сто от очакваните. Фискалният резерв сега е 8,5 млрд. лева, от които 8 млрд. лева са по сметки в БНБ, а останалите 500 млн. лева са в търговските банки, каза Ананиев.
 

istock
istock

Внесените за концесията на летище "София" от 660 млн. лева са в държавния резерв. Разходите, които сега се искат от депутатите в Народното събрание, са в общ размер на близо 13 милиарда лева, което е 10 на сто от БВП и за тях ще е нужно да се тегли дълг, каза още финансовият министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg