Бюджет 2021 година влиза в сила от днес. В него е заложен дефицит от 4 милиарда и 900 милиона лева, по-голямата част от които са свързани с овладяването на кризата с Covid-19

„Антипандемичният” бюджет, както го определи финансовият министър Кирил Ананиев, залага по-големи приходи и разходи спрямо предходните години при очакван ръст на икономиката от 2,5%. 

Сачева: За справяне с COVID-19 последствията са насочени над 1,2 млрд. лв.

Въпреки това харчовете от хазната, свързани основно със социални плащания и някои от мерките за подкрепа на бизнеса, ще бъдат по-големи от постъпленията.

Те от своя страна „страдат” заради по-ниските ДДС ставки, гласувани миналата година, за редица сектори – основно в ресторантьорстото, но и при бебешките пелени и храни, както и за книгите. Това също е анти-Covid мярка.

istock
istock

Повече пари са предвидени за здравеопазване и образование, като общото салдо се очаква да бъде на минус от 3,9 на сто.

Окончателно: Одобриха бюджета на държавата за догодина

Те трябва да бъдат покрити с дългово финансиране, както и падежиращите през годината емисии. Миналата година страната ни излезе на външните пазари и набра близо 5 милиарда лева при много изгодни условия, които още са във фискалния резерв. Максималният нов дълг в края на настоящата година може да бъде 4 милиарда и 500 милиона лева. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg