Нашите банки най-вероятно няма да се налага да осигуряват финансиране за Европейския съвет за банково преструктуриране, докато не влезем в еврозоната, обясниха експерти от съвета пред БНР.

Той е една от сравнително новите европейски институции – част от Банковия съюз, в която се съдържа и Фондът за банково преструктуриране.

Страната ни е първата, пред която бе поставено условието, че ако иска да стане член на валутно – курсовия механизъм ERM II, трябва да влезе в тясно сътрудничество с Европейския банков съюз.

Банката трябва да бъде в джоба на клиента

istock
istock

Европейският съвет за банково преструктуриране, под чиято шапка в момента е фондът за преструктуриране, е един от елементите на банковия съюз. Финансирането му се осъществява чрез вноски от всички банки в страни в еврозоната.

Към момента в него има над 30 милиарда евро, а целта е до 2024 година сумата да бъде удвоена. Наличните средства се намират във фонда за преструктуриране, но идеята е с учредяването на единен гаранционен депозитен фонд, структурите да се обединят.

Проблемът е, че на политическо ниво има държави от валутния съюз – например Германия, които не са съгласни със създаването на подобен гаранционен фонд, макар и той да е считан за трети стълб на банковия съюз.

istock
istock

Страната ни вече е заявила интерес към членство във валутно – курсовия механизъм ERM II, известен като „чакалнята за еврозоната”. От Брюксел и Франкфурт обаче поставиха условието това членство да бъде съчетано и с тясно сътрудничество с Банковия съюз.

Шефът на МВФ очаква по-бавен растеж в почти 90% от света

От Съвета за преструктуриране коментираха неофициално, че до влизането на страната ни в еврозоната, банките няма как да дължат вноски. Освен това най-вероятно очакваната сума във фонда е смятана без вноските на българските банки.

След като влезем в ERM II, самите банкови институции ще започнат подготовка за това, коментираха още експертите.

Страната ни очаква отговор дали би могла да влезе в т. нар. „чакалня“, а надеждата на управляващите е това да стане в началото на следващата година.

Световната банка предупреди за забавяне на икономическия растеж

istock
istock

При надлежно спазени процедури, това може да означава 2023 г. България да е част от еврозоната, макар и повечето експерти да се съмняват в толкова бърз развой. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg