Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви в Монреал, Канада, че икономическият растеж се забавя в световен мащаб и вероятно ще отслабен под 2,6% през настоящата година, каквато беше юнската прогноза на банката.

Малпас посочи, че факторите, които допринасят най-много за низходящите нагласи са "Брекзит,  рецесията в Европа и търговската несигурност".

"Освен това в голяма част от развиващия се свят растежът на инвестициите е твърде муден, за да може бъдещите доходи да се повишат значително", добави шефът на Световната банка.

General Electric замразява пенсионния план на 20 000 свои служители

През юни Световната банка обяви, че очаква забавяне на глобалния икономически растеж от 3,0% през миналата година до 2,6% през 2019-а година и слабо подобрение до 2,7% през 2020-а година.

istock
istock

Експертите на банката прогнозират, че икономическият растеж в развитите страни, включително в еврозоната, ще се забави в резултат на свиването на износа и на инвестициите.

Без такса при замяна на скъсани банкноти

Те също така очакват растежът на САЩ да отслабне от 2,9% през предходната година до 2,5% през тази и до 1,7% през 2020-а година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg