През изминалата година България е предприела антикризисни политики на стойност 6,7 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната за 2019 г.

Мнозинството от останалите държави са изразходвали доста по-големи ресурси. Средноевропейският разход е 14,3 на сто от БВП, което е два пъти повече от стойностите в България, сочи анализ на икономиста Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, публикуван на сайта на Конфедерацията.

През 2025 г. средната работна заплата може да надмине 2400 лв.

Единствената страна, която е изразходвала по-малко средства от нас, е Румъния (4 процента от БВП), като Португалия, Словакия и Естония са с близки около нашите стойности. Всички останали страни са с много по-високи стойности на антикризисните мерки от нашите, се отбелязва в анализа.

istock
istock

Според Костов данните показват, че икономическата политика на правителството у нас, макар правилна и изразена в много конкретни мерки, е доста по-консервативна на фона на икономическата политика на останалите страни-членки на ЕС. Това е странно, защото страната ни няма проблем с държавния дълг или хроничен дефицит, какъвто имат мнозинството от тези държави, които са изразходвали няколко пъти повече средства като дял от БВП за преодоляване на последиците от кризата, допълва икономистът.

Общата оценка на КНСБ е, че най-успешна е била мярката за запазване на заетостта и компенсиране на дохода 60/40.

От началото на годината бeзpaбoтицaтa в Бългapия, макар и плавно, бележи тенденция на нарастване, се посочва в анализа. С оглед неясния срок и мащаба на действие на правитeлcтвeнитe мepки cpeщy paзпpocтpaнeниeтo нa Ковид-19, рисковете от загуба на работа остават, посочват от КНСБ и допълват, че поради тази причина настояват за продължаване на мерките, касаещи заетостта и защитата на доходите, дотогава докогато е необходимо.

istock
istock

КНСБ иска да бъде разширен обхватът на тези мерки и те да достигнат до всички категории работници, включително в нетрадиционна и нестандартна заетост, както и до самонаетите.

В противен случай рискуваме безработицата да излезе извън контрол, с много тежки последици за възстановяване на икономиката, се заявява в анализа.

КНСБ подкрепя намеренията на ЕК за рефинансиране на пакета SURE и счита за целесъобразно страната ни да продължи да се възползва от благоприятните условия на заема поне до края на 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg