От миналия февруари досега като безработни са регистрирани 424 000 души, а започналите работа чрез бюрата по труда са 256 000.

Това сочат най-новите данни от наблюдение на пазара на труда, което Националният статистически институт прави заради заради пандемията. 

Значителен ръст на новорегистрираните безработни се отчита и през първата седмица на февруари - те са малко над 8000, докато започналите работа са 5200. 

Осигуряват работа на близо 15 000 безработни през 2021г.

Сред областите с най-сериозен превес на новите безработни над намерилите препитание чрез Бюрата по труда са Пловдив, Варна, Добрич, София, Хасково. Няма нито една област в страната с обратното съотношение. 

istock
istock

От първата седмица на 2021 г. започна трайна до момента тенденция за превес на новорегистрираните безработни над започналите работа, като до момента пикът на безработните беше отчетен от 4 до 10 януари, когато броят им надхвърли 15 000 души и имаше пет пъти по-малко устроени на работа. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg