В момента няма риск от финансова криза, но ние имаме и буфери.

Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг пред журналисти, предаде Фокус.

Ниския дълг в държавния и частен сектор и излишъците по текущата сметка осигуряват на България буфери при възникване на външен шок, уточни премиерът. Според него финансовият министър е един "добър стопанин", като включи и себе си в това число.

Борисов коментира темата за предстояща рецесия, евентуално - криза в следващите години с думите, че засега няма никакъв риск и затова "държим тези буфери". 

Кои и колко работят, но не свързват двата края


"Можем да станем добри за един, два дена и да изхарчим парите веднага, но няма да сме добри стопани“, допълни още премиерът.

Фискалната позиция на България се е подобрила значително през последните години, изтъкна премиерът и уточни, че това е в следствие от подобрената събираемост на данъците и на известно неизпълнение на инвестиционните разходи, което според него е "прилагане на разумна фискална политика". 

Кои са 20-те най-големи рискове за финансовите пазари през 2020-а


Затова, когато искаха оставката на Горанов, не я дадох. Затова, когато искаха оставката на НАП, аз не се съгласих. Резултатите са видими. Оценката за тези хора и за това, което съм правил, е положителна“, подчерта Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg