Премиерът Бойко Борисов се похвали с ръста на износа от страната ни на официалната си Фейсбук страница.

Той отбеляза, че "не спира да се работи и усилията дават резултати". 

Положителните данни за българската икономика и днес са факт, изтъкна министър-председателят, като аргументира думите си с последните данни на Националния статистически институт. 

Борисов потвърди ангажимента за по-високи учителски заплати


Според публикуваната информация от института, през периода януари - август 2019 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 37 900.9 млн. лв., което е с 3.8% повече в сравнение със същия период на предходната година. Расте износът за ЕС с 4.8%, както и този за трети страни с 4.3%.



Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 49.7% от износа за трети страни.

През август 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 13.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 607.7 млн. лева.

През периода януари - август 2019 г. при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите „Храни и живи животни“ (33.5%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (25.8%) (табл. 4 от приложението). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“2 (17.0%).

Борисов: Таван на заплатите пречи за наемане на киберспециалисти

istock
istock

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - август 2019 г. намалява с 5.3% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 13 813.9 млн. лева.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През август 2019 г. вносът на стоки в България от трети страни намалява с 22.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 548.6 млн. лeвa. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg