България е четвърта в ЕС по инвестиции от плана Юнкер спрямо БВП с привлечени почти 1 милиард лева, заяви евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), която бе основен говорител на годишната среща на акционерите в Европейския инвестиционен фонд в София.

Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Като един от евродепутатите, които работиха най-активно по създаването и разпространението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) към плана Юнкер, се гордея, че България е на 4-то място в ЕС по привлечени инвестиции спрямо БВП", заяви Ева Майдел.

Падаме надолу в класация на Световната банка

По думите й, общо 21 проекта са спечелили близо 1 милиард лева от Европейската инвестиционна банка, които се очаква да мобилизират допълнително близо 5 милиарда частен капитал.

istock
istock

Една част от средствата са за големи бизнес проекти, а друга вече се предлага на пазара от банките като кредити за малкия бизнес с много облекчени условия, тъй като част от гаранцията се поема от европейския бюджет, уточни българският евродепутат. 

„Когато създавахме ЕФСИ преди 4 години имаше много критици, защото това беше иновационен финансов инструмент. Той се доказа като устойчиво решение, защото доведе до увеличаване на БВП на ЕС с 0,9 % и до създаване на допълнителни 1,1 милиона работни места в сравнение със сценарий, ако не съществуваше. Затова ще продължим тази формула и от 2021 година в Европейския бюджет програмата InvestEU ще бъде водещият инструмент за подкрепа на инвестициите на ЕС.", изтъкна Майдел.

Как се мобилизират частни средства за общественото благо

В Европа, според нея, трябва да се постига повече с по-малък бюджет и това изисква по-умно използване на европейските средства.

Все по-голяма част от тях трябва да мобилизират частния капитал и след успешна възвръщаемост на инвестицията, да се използват отново за друга инвестиция. 

istock
istock

Според Майдел, която беше докладчик за групата на ЕНП за доклада за прилагането на ЕФСИ, българският бизнес и администрацията ни са натрупали значителен опит с финансови инструменти през последните години и са готови за все по-голямото им използване. 

„25% от средствата по InvestEU са заделени за прилагащи партньори, различни от ЕИБ. Например такива партньори може да са националните банки за развитие, което ще доведе до по-голяма разпознаваемост на програмата в съответната държава и ще улесни местния бизнес, които ще може да кандидатства за финансиране директно към тях, а не към ЕИБ“, поясни още евродепутатът.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg