Виждаме положителна тенденция при възнагражденията на българите през 2023 г. – те се покачват. Това съобщи финансистът Владимир Сиркаров пред Радио "Фокус“. Той се позова и на статистиката на Евростат, според която България е на второ място по ръст на възнагражденията в ЕС.

"Няма как да не отчетем сериозните инфлационни процеси, които се развиха в България и в световен план. Това "натисна“ бизнеса да повишава заплатите. У нас има и предизвикателството, наречено недостиг на работна ръка, което също е двигател за повишаване на заплатите с оглед задържане и привличане на нова работна сила“, отчете още Сиркаров.

Въпреки трудното възстановяване след пандемията бизнесът в България показа сериозна устойчивост.

Ръст на заплатите отчита бизнесът

"Генерално погледнато, бих казал, че прогнозите преди 3 г. бяха по-негативни, отколкото виждаме, че е трябвало, като сравним прогнозите за бизнес развитието у нас с резултатите днес“, заяви Сиркаров.

"Бих дал кредит изцяло на бизнеса, тъй като от политическа гледна точка имахме дълга криза. Макар да имаме редовен кабинет, напрежението остава, но бизнесът показа своята устойчивост и на това. Финансовият и застрахователните сектори, производствата, износът показват завидна стабилност. Това не отменя проблемите, особено в контекста на глобалната конкуренция. Към момента обаче мисля, че е изключително важно да се мине плавно през темите като бюджетна рамка. Политиката най-вече не бива да пречи на бизнеса, защото бюрократичните икономически решения внасят допълнителни утежнения“, добави финансистът.

istock
istock

Има прогнози за нарастване на българската икономика с 3,2% през следващата година, както и за овладяване на инфлацията, каза още Сиркаров.

"Има тенденция за понижаването на годишната инфлация, въпреки това още сме в инфлационна среда и тя ще продължи през 2024 г. В Западна Европа по-скоро ще има сериозно забавяне на икономическия растеж, което ще породи възможност да догоним малко по-бързо западните стандарти. Това е труден и дълъг процес, за съжаление“, отчете още Сиркаров.

България е на второ място по ръст на разходите за заплати в ЕС

"Виждаме по-оптимистичен сценарий за българския бюджет, който крие рискове. Има много въпросителни относно глобалната икономика през следващата година и това, дали тя ще повлияе негативно на България по някакъв начин, привнасяйки своите проблеми у нас“, отчете още финансистът. "Ние не бива да си правим самостоятелни разчети – ние сме малка, отворена икономика и ако има сериозни икономически проблеми в Западна Европа, това ще повлияе негативно и на нас“, категоричен е финансистът.

Голям проблем са ниските заплати в малките градове и населени места, припомни Сиркаров. Това е проблем на работната сила и бизнеса.

"Това е и гореща тема в парламента, но проблемът трудно се решава с административни мерки. Повишаването на минималната работна заплата е на пръв поглед нещо много добро, но то ще доведе до много сериозни проблеми, особено в градовете с по-ниски заплати. Създават се сериозни дисбаланси. По-високата производителност на труда би трябвало да води до увеличаване на заплатата, а не чисто административната мярка за автоматично наложени увеличения“, смята финансистът.

"Трябва за по-изостаналите икономически региони да има потенциал за повече инвестиции. Скептично настроен съм, че това ще стане скоро, защото не виждам ясна стратегия, свързана с тази тема“, завърши анализа си Владимир Сиркаров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg