Значителни спадове в производството и продажбите отбелязват фирмите у нас в годишното проучване на Българската стопанска камара за оценката на бизнес средата през 2023 година. Най-малко засегнати остават доходите, които през годината са се увеличили в 70% от компаниите. Част от анализа за първи път обхваща и финансовата и икономическата политика на правителството.
 
Натрупаните кризи през последните години се отразяват върху показателите на фирмите като всички бележат драстични спадове в сравнение с предкризисната 2019 година.
 
Намаляват обемите на производството и продажбите, както и външните пазари.

Растат обаче доходите на работниците и служителите, твърдят от бизнеса, като 85% от анкетираните казват, че са компенсирали инфлацията в доходите на своя персонал с ръст на работните заплати от 65%, с увеличение на ваучерите за храна с 16%, с годишен бонус - 12 на сто и с тримесечен - 7%.

Расте делът на анкетираните, които одобряват присъединяването на България към Еврозоната, както и информираността по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакт.

България е на второ място по ръст на разходите за заплати в ЕС

За първи път Българската стопанска камара ще представи и своя индекс за ефективността на икономическата политика на правителството през три показателя - стимулиране на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни фискални политики.
 

istock
istock

Проучването сред членовете на Българската стопанска камара се провежда за 19-та поредна година и оценява бизнес климата, инвестициите, заетостта, качеството на работната сила през отминаващата 2023-та и очакванията за 2024 година.
 
Според анализа България изостава значително от ЕС по повечето от изследваните показатели. А препоръката е нова концепция за икономическата политика, като дори тогава средноевропейските нива ще бъдат постигнати в следващите 15 години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg