Българската икономика ще достигне пика си през 2019 г. и постепенно ще започне да се забавя през следващите две години.

Реалният ръст на БВП през третото тримесечие на 2019 г. достигна 3,7% на годишна база - по-висок от очакваното. Това се казва в прогноза на Райфайзенбанк (България).

Въпреки това прогнозата ни е за умерен реален ръст на икономиката от около 2,5% догодина, коментира посочи икономическият анализатор на банката Емил Калчев.

Идват недобри времена за икономиката

Най-значителният компонент на БВП от страна на търсенето – крайното потребление, нарасна с 4,9% на годишна база. По-малкият компонент  – брутното образуване на основен капитал, се увеличи с 2,2%.

На този фон износът се увеличи до 0,4%, а вносът спадна с 1,7%, посочи Калчев, като се позова на експресните оценки на НСИ, налични през ноември.

istock
istock

Той отбеляза, че при производството индустрията отбеляза понижение от 0,3% през тримесечието (спрямо същото тримесечие на 2018 година), а строителството се увеличи с 5,4%, при това за четвърто поредно тримесечие.
 
Анализаторът напомни и други показатели - коефициентът на заетост достигна 55,3% през третото тримесечие, а коефициентът на безработица намаля до рекордно ниско ниво от 3,7%.

Прогнозират вдигане на местните данъци и такси

На този фон средната работна заплата се повиши със 132 лева, от 1117 лв. през третото тримесечие на 2018 г. на 1249 лева в края на септември.

Ръстът в публичния сектор беше със 120 лева, а в частния със 135 лева. Така средната работна заплата в публичния сектор (1267 лева) остана по-висока от тази в частния (1243 лева).

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg