"Икономическият растеж няма как да е 2,9% при инфлацията и прекъснатите вериги на доставки. Много шокове са скрити под килима, като например увеличението на парното. Не е добре мерките да закъсняват, но трябва и да бъдат приключени навреме. Разходите в бюджета се увеличават с прекалено бързи темпове - с актуализацията те ще са 18%. Това е твърде много над отчетената инфлация и е проинфлационна мярка". Това заяви доц. Григор Сарийски от  Институт за икономически изследвания на БАН пред NOVA NEWS.

По думите му ще трябва да има мерки, които излизат извън обхвата на сегашните планове.

До есента трябва да се въведат критерии за енергийна бедност у нас


"Има загуба на баланс. При положение, че стоките влизат у нас с високи цени, около 40% е увеличението на цените и от производител, няма как да няма догонване. Напрежението излиза през кошницата на потребителя", категоричен е той. И допълни, че едва 6% успяват да наваксат с разходите", обясни той. 

От своя страна според Преслав Райков, финансов анализатор, някои от мерките са напълно излишни, други много тежко административни и проинфлационни.

istock
istock

"Не обясняват стопиране на потреблението. Всяко отлагане на държавна подкрепа води до изкривяване - това се видя при горивата. Търговците се подготвиха добре за тази отстъпка, същото важи и за хляба. Бюджетът не таргетира определени инвестиционни сектори", подчерта той.

Според него инфлацията в следващите месеци ще достигне 16,5%.

Няма друга алтернатива, освен компенсация на доходите с процента на инфлацията


"Започваме да създаваме вътрешна инфлация. Мерките, които имахме преди месеци, бяха в унисон с външната инфлация. В някои сектори сега се наблюдава структурна инфлация. Това е реакцията на вътрешния пазар на мерки, които са само за нас", обясни Райков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg