България стигна най-високият кредитен рейтинг на Балканите. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Министър Горанов коментира оценката на международната рейтингова агенция Standard & Poor's, която повиши кредитния рейтинг на България с положителна перспектива.

„Най-голямата кредитната агенция споделя нашите оценки за развитието на държавата до края на годината и през следващата, оценява се положително всички структурни реформи по повод присъединяването на страната ни в чакалнята ERM II“, отбеляза финансовият министър.

Външният ни дълг се увеличи с над 1 млрд. евро

Той подчерта, че сме успели да върнем доверието на партньорите след кризата с КТБ.

„България е най-високия кредитен рейтинг на Балканите, изпреварвайки страни като Турция и Гърция“, заяви Горанов.

От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че оценката на най-голямата кредитна агенция в света за икономическата политика на правителството е положителна.



По тази причина, той не би поискал оставката на финансовия министър, както са го призовавали от опозицията.

Борисов цитира оценките на Standard & Poor's за страната ни, които говорят за стабилна банкова система, спад на безработицата, липсата на макроикономически дисбаланси.

Какви са новите мерки по отношение на лошите кредити


"Преди година никой не вярваше, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това означава стабилни финанси. Това означава стабилна банкова система, контрол върху банковата ни система. Показваме стабилен напредък", каза Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg