Служебното правителство е твърдо в намеренията си да направи всичко възможно да се повлияе на цените на стоките. Реалният ефект, който ни се иска е трайно намаление на цените и откакто правителството се зае с тази тема, има доста повече промоции през последния месец. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Трайно намаление и прозрачност в целия сектор - нещо, което е липсвало много години наред. Затова е важен и този сайт, защото цялата информация, която се събира от институциите, се показва на едно място. Но каквото и да направим, винаги има критики, а и някои хора не са разбрали предназначението на този сайт. Намалението на цените може да стане чрез система от мерки, няма да стане само с една мярка. В това участва и информационната кампания, част от която е този сайт, но и законодателни промени и контрола, който упражняваме", посочи министър Стоянов.

Има ли картел с цените

По отношение на сайта той каза, че за пръв път на едно място може да се види цялата информация и от НАП, и от Агенция "Митници", и от стокови борси и тържища за цените на едро, както и от екип на земеделското министерство, който събира информацията за статистиката на "Евростат".

От тази седмица се очакват и заявления от търговците на дребно, които са с оборот над 30 милиона лева. Министърът се надява от края на следващата седмица вече имат и техните най-евтини цени за всяка категория стоки, която предлагат без промоция.

istock
istock

"Сайтът дава наистина възможност за сериозен анализ за хората, които се занимават с това, от една страна. Може да покаже ясно дисбалансите спрямо търговия на едро и на дребно или цени на вносител или производител на едро. От друга страна обаче, освен информационна функция, този сайт ще има и индиректна регулаторна функция, защото когато търговците покажат своите цени и техните клиенти виждат какви са разликите", допълни Никола Стоянов.

КЗК проверява за скрити договорки между търговци и производителите на храни

Той поясни, че не искат по никакъв начин да задължават търговските вериги да обявят цените, защото това е на доброволен принцип. Голяма част от тези около 30 компании, с които са имали разговори и попадат в прага над 30 милиона лева годишен оборот, са заявили интерес да започнат да качват своите цени на сайта.

"Категорично кампанията не е срещу големите търговски вериги. Прагът от 30 милиона в никакъв случай не включва само големите търговски вериги, напротив, така сме го направили, че и местни търговци с по няколко магазина да могат да го прескочат. Те просто са най-видимите, тъй като много хора пазаруват в тях. Проверяваме по цялата верига", добави Никола Стоянов.

Той съобщи още, че следващия понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане Законът за надценките. Търговците ще са задължени един или два артикула да продават на минимална надценка от 10%.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg