Централните банки нямат възможност да поддържат паричната си политика прекалено разхлабена и лихвените проценти прекалено ниски, заяви в четвъртък главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат, като също така предупреди, че пандемията може да струва много по-скъпо от очакваното.

Гита Гопинат посочи, че е изчислила, че по-заразен вариант на коронавируса (SARS-CoV-2) като Омикрон може да струва на световната икономика още 5,3 трилиона долара, в допълнение към текущата прогнозирана загуба от 12,5 трилиона долара, съобщава Ройтерс.

Шефът на МВФ: По-бедните страни могат да стигнат до икономическа катастрофа

Тя говори на събитие, организирано от Световната здравна организация, която търси 23,4 милиарда долара за ваксини и други инструменти срещу пандемията Covid-19 чрез т.нар. "Ускорител на достъпа до Covid инструменти", управляван съвместно с ваксинационния алианс GAVI.

"Сега сме във фазата, в която страните по света просто нямат възможност да продължават да поддържат паричната политика много разхлабена и да поддържат лихвените проценти изключително ниски, тъй като виждаме растящ инфлационен натиск по целия свят", каза тя.

istock
istock

"Помислете за ситуация, при която тази коронавирусна пандемия може да продължи по-дълго, като има и по-дълги прекъсвания на доставките, които оказват инфлационен натиск, и тогава ще имаме реалния риск от нещо, което избягвахме досега, а именно стагфлационни опасения", добави Гопинат (стагфлация - слаб или нулев икономически растеж при повишаваща се инфлация).

МВФ прогнозира малко под 6% растеж на икономиката през 2021г.

Притесненията относно варианта Омикрон. за който СЗО отбеляза, че вече е докладван в 57 държави по света, откакто той беше открит за първи път миналия месец в Южна Африка и Хонконг, "са очевиден удар за икономическо възстановяване навсякъде по света“, посочи главният икономисти на МВФ.

Според нея МВФ е симулирал случая на това какво би се случило, ако имаше по-преносим вариант от Делта, визирайки настоящия доминиращ вариант на Covid-19.

"Нашите прогнози са, че това ще увеличи загубите в световната икономика с още около 5,3 трилиона долара. Това би било в допълнение към текущите прогнозирани загуби заради Covid кризата от 12,5 трилиона долара“, добави Гопинат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg