Отрицателни лихвени проценти – феномен, който отдавна се наблюдава извън страната ни, логично не подминава и България. Този период на отрицателни лихви в световен мащаб не само продължава дълго, но се очаква и да се задържи занапред.
 
Това се казва в обръщение на Диана Митева, председател на Управителния съвет на Асоциация на банките в България, по повод Деня на банкера.
 
Сложната, променлива и непредвидима икономическа обстановка, в която банките оперират, ги кара да проявяват гъвкавост и да адаптират дейността си. Добрата новина е, че както банките се приспособяват към новата реалност, така и техните клиенти започват да я осъзнават и да приемат факта, че банковите депозити имат своите алтернативи при съхранението на парични средства, посочва Митева.

Според нея клиентите започват да се преориентират към нови инструменти за съхранение и инвестиране, като взаимни фондове, доверително управление и други решения, с помощта на банковите консултанти. Инвестициите в този тип продукти нарастват с големи темпове, като се наблюдава сериозен ръст спрямо миналата година.

Това показва, че клиентите разчитат на банките да бъдат техен доверен партньор при управлението и съхранението на парите им и за намирането на най-добрите индивидуални варианти и подходи, съобразени с нуждите им в динамичната и бързо променяща се реалност, допълва председателят на Управителния съвет.

Банкер: Има разлика какво да правят с парите си младите и възрастните

Тя напомня, че в кризисни времена често пъти се появяват недоброжелатели, които се опитват да се възползват от суматохата, създадена от извънредни обстоятелства, каквато е пандемията и да подведат гражданите, с цел да получат достъп по един или друг начин до техните средства.

istock
istock

Ето защо, е от изключителна важност, банките и гражданите заедно да противодействат на тези опити. Банките биха могли да продължат да осигуряват същата степен на сигурност, единствено в партньорство със своите клиенти, пише още в обръщението.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg