Въпреки растящата инфлация банките очакват запазване на ниските лихви в средносрочен план, заяви Цветанка Минчева, ръководител на една от най-големите банки у нас. По думите й, натискът на покачващите се цени провокира хората да търсят алтернативни инвестиции, като все по-често това са взаимни фондове.

Инвестициите във взаимни фондове са интересни основно за хората, които имат средносрочна и дългосрочна визия за спестяванията си, тъй като така се опитват да ги предпазят от обезценка заради инфлацията, обясни Цветанка Минчева. Според нея, тенденцията за отрицателни лихви по депозитите при физическите лица няма да засегне хората, чиито спестявания са до гарантираният размер от 196 000 лева:

Печалбата на банките у нас расте

"По-скоро разходите на банките са свързани с частта, която е над гарантираната", тъй като именно привлечените депозити над гарантираното ниво правят банките свърхликвидни, а съхранението на парите води до разходи за тях. В същото време те са внимателни при отпускането на кредити, макар че Covid-кризата е показала устойчивост на пазара.

istock
istock


След отпадането на мораториума, повечето разсрочени задължения се обслужват нормално:

Времената са ужасни за тези, които спестяват

"Видя се, че е санитарна кризата и при едно възстановяване на пазара веднага се възстановява икономиката и съответно възможностите за плащане. Разбира се, банките прилагат и така наречени индивидуални ... мерки за реструктуриране, когато самият бленд има нужда".

Какви са очакванията за инфлация: "Има известни рискове, свързани с по-висока инфлация, но има различни икономически теории. За момента в средносрочен план е ясно как ще реагира лихвената политика. По-скоро се приема тезата, че ще се запазят сегашните ниски лихвени нива".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg