Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в понеделник, че МВФ очаква, че глобалната икономическа рецесията през 2020 г. ще бъде "поне толкова лоша, колкото по време на световната финансова криза през 2008 - 2009 г. или дори по-лоша".

Колко губи икономиката ни от коронавируса

От друга страна, МВФ очаква да последва икономическо възстановяване през 2021 г., заяви тя.

Георгиева отбеляза, че фондът приветства извънредните фискални действия, предприети от много страни за укрепване на здравните системи и защита на засегнатите компании и работници, както и стъпките на централните банки за облекчаване на паричната политика, като добави: „Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт", посочи тя,

Кога светът ще се възстанови от коронавируса

"Инвеститорите вече са изтеглили 83 милиарда долара от развиващите се пазари", предупреди г-жа Георгиева, като отново посочи, че за икономически удар от коронавирусната пандемия върху "държавите с ниски доходи".

istock
istock

Разгръщането на "целият ни капацитет за заеми от 1 трилион долара" е една от мерките, които МВФ има на разположение за борба с трудности за глобалната икономика, причинени от Covid-19, посочи Кристалина Георгиева.

Тя обеща, че МВФ ще засили масирано спешното финансиране, като отбеляза, че 80 държави вече са поискали помощта му.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg