Половин милиард лева нов дълг ще бъде предложен под формата на държавни ценни книжа. За първи път тази година от Министерството на финансите предлагат книжа със срочност три години и половина, след като през последните месеци стана ясно, че 5-годишните и 10-годишните и половина поскъпват.

Новопоетият дълг от началото на годината е 2,8 милиарда лева, като заложеният лимит в държавния бюджет е 4,5 милиарда лева. Този праг не беше променен при актуализацията на бюджета през лятото, въпреки че тогава и вносителите на проектозакона, и народните представители бяха с ясното съзнание, че заради усложнената политическа обстановка до Бюджет 2022 може и да не се стигне.

В такъв случай по правило важи действащата финансова рамка, но догодина на страната ни предстои голямо погашение по вече съществуващи задължения, уточнява БНР.

2,3 млрд. лева дълг изтегли държавата

Още през лятото от Министерството на финансите обаче уточниха, че при револвиране на дълг лимитите в бюджета могат да бъдат надскочени. Към момента заявката от служебния кабинет е, че ще гласува финансова рамка за догодина и ще я предложи на Народното събрание, когато то бъде сформирано след вчерашния вот.
 

istock
istock

Досега Министерството на финансите предлагаше два вида книжа, но след последния аукцион стана ясно, че 5-годишните вече са с положителна доходност, което не се бе случвало тази година. Книжата за 10 години и половина също поскъпват, което ги прави по-неблагоприятни за фиска.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg