Всеки работещ българин изработва средно по 21,4 лева брутен вътрешен продукт на час. Това показват последните данни на НСИ.

На един работещ българин се падат по 34 360,9 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни за 2020 г. . Работещите българи са 3,451 млн., а общият брой отработени часове е 5,539 млрд.
 

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает намалява реално с 2,0%, а на един отработен човекочас се увеличава реално с 0,4% през изминалата година.
 
По предварителни данни за 2020 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 31,365 хил. лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 19,0 лв. за един отработен човекочас.

Къде у нас стандартът на живот е три пъти по-нисък от европейския

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 31,942 хил. лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 19,6 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 6,795 хил. лв. БДС на един зает и 4,7 лв. за един отработен човекочас.
 
През 2020 г. БВП на един работник намалява реално с 1,9% в сравнение с предходната година.
 

istock
istock

Covid пандемията се е отразила негативно и на производителността на труда в България през миналата година. Разпространението на вируса от пролетта на 2020 година доведе до рязък спад в производителността, като тенденцията продължи до края на годината под влияние на ограниченията заради блокадите и затварянето на бизнеси, които бяха принудени да освободят временно или постоянно служителите си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg